Dalárda

Két szó: online karaoke. A szélessávú internet terjedésével végre az önbizalomhiánnyal küszködő dalospacsirták is előjöhetnek rejtekükről, helyesebben akár ott is maradhatnak, és a számítógép relatív magányában felénekelhetik kedvenc számaikat, a sikerültebbeket meg jól megoszthatják velünk itt a Dalárdában. Napi nóta, nektek.

Friss topikok

Linkblog

Jogdíjak itthon és a tengeren túl

2008.11.14. 12:50 | -gabe- | Szólj hozzá!

Címkék: jogdíj

A minap megkeresett bm77, akivel nagyot beszélgettünk az online karaoke oldalakról, a lehetőségekről, és arról mennyit kell küzdenie az embernek, ha weblaptulajdonosként legálisan szeretne részt venni ebben a játékban.

Ahogy korábban írtam róla, Magyarországon egy 1000 dalból álló karaoke gyűjtemény jogosítása nagyságrendileg 60.000 Ft lenne havonta, és ebben az összegben még csak a szerzői jogdíj szerepel, nincs benne pl. a karaoke alap jogosításának összege sem. Ez utóbbi egyébként külön bejegyzésért kiált, a magát Magyar Karaoke Egyesületnek nevező szervezet ugyanis a közös jogkezelő szerepében tetszeleg azon a területen, ahol az Artisjus véleménye szerint a gyártókkal egyenként kell megegyezni. A belinkelt szabályzat ráadásul kategórikusan megtiltja a karaoke alapok internetes felhasználását, így ha az egyesületnek igaza lenne, akkor Magyarországon egyáltalán nem indíthatnánk online karaoke oldalt.

Természetesen az Artisjus csak Magyarország területére jogosíthat, így ezért az összegért legfeljebb a nálunk rendszeresen internetező 3,5 millió embert érhetjük el.

Ezzel szemben viszont bm77 elmondása szerint Amerikában havonta nagyjából 25.000 Forintnak megfelelő USD-ért korlátlan mennyiségű karaoke alapot lehet nyilvánossághoz közvetíteni, és természetesen a jogosításnak nincsenek további költségei. Ez önmagában is jelentősen kedvezőbb, mint a magyar jogdíj, ha viszont belegondolunk, hogy az amerikai piac 72,5% penetráció mellett több mint 220 millió felhasználót jelent, még inkább elgondolkodtató a különbség.

Kérdés persze, hogy az interneten mennyire értelmezhetőek az országhatárok. Ha egy nálunk jogosított karaoke alapra Németországból énekelnek rá, vajon törvénysértés történik? Vajon az Artisjus rájön valaha, hogy az általa képviselt szerzők érdekeit sokkal jobban szolgálná, ha kifizethető és jól tervezhető díjakat állapítana meg?

A bejegyzés trackback címe:

https://dalarda.blog.hu/api/trackback/id/tr33768077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása